Repàs de la curta i intensa vida del reproductor que va reconfigurar la indústria musical 

iPod
Nota. Adaptat de iPod  [Fotografía], per Chloe Media, 2012, 2011, Flickr (https://www.flickr.com/photos/83402300@N05/8101702307/in/datetaken/). CC

23 d’octubre de 2001, Steve Jobs presenta un petit aparell que revolucionarà per complet  la indústria musical: l’iPod.  Avui fa  22 anys des que el propietari d’Apple anunciava el naixement del primer reproductor MP3 on es podien guardar fins a 1.000 cançons de manera tan compacta.“Con iPod, Apple ha inventado una nueva categoría de reproductores de música digital que le permite poner su colección de música entera dentro de su bolsillo para que pueda escucharla vaya adonde vaya. Con iPod, la experiencia de escuchar música nunca será la misma”, explicava el seu creador en el moment de la presentació. Ràpidament, l’iPod va esdevenir un dels grans èxits de la marca Si més no, el març del 2022,  Apple va anunciar que deixaran de fabricar el reproductor musical, per sempre,  però com va ser la curta i intensa vida d’aquest aparell?

Els seus inicis

Els reproductors MP3 ja existien des que l’any 1998 la companyia sudcoreana SaeHan Information Systems va llançar al mercat el famós model “MPMan F10”. L’iPod va suposar un abans i un després en la reproducció de música portable per la seguretat que proporcionava la marca Apple i la incorporació de la nova aplicació iTunes van ser la clau de l’èxit d’aquest reproductor. La idea general va ser de Tony Fadell, que va desenvolupar el reproductor sol fins que la va presentar a Apple, va ser llavors quan tot un equip d’enginyers va ser capaç de crear un producte amb 5 GB de capacitat, arribant a emmagatzemar fins a 1.000 cançons que va sortir a la venda per 399 dòlars.  

Des d’aquell moment, l’iPod ha evolucionat en totes les seves formes i models. Durant els seus 21 anys de vida es van arribar a presentar fins a 26 models diferents del producte. El portal Business Insiders els classifica en sis generacions diferents: sis generacions de l’iPod Classic,  dues versions de l’iPod Mini, 4 models de l’iPod Shuffle, 7 iPod Nano diferents i 7 variants més de l’iPod Touch. Consulteu en la següent imatge la seva evolució:

L’impacte 

El software (iTunes) que incorporava l’iPod va ser el principal factor revolucionari del producte, ja que va fer senzill l’emmagatzematge de cançons, la descodificació d’arxius i la recerca a la biblioteca. Juntament amb això, va canviar la compra digital il·legal de música per una opció legal accessible per a tothom. Això va beneficiar els consumidors gràcies a la facilitat d’ús i la seguretat jurídica proporcionada.

Amb la creació d’iTunes es va facilitar la compra de les cançons, fet que va impulsar una baixada de preus en els discos físics, ja que tant la música, com la societat, s’estava digitalitzant. Si més no, la indústria discogràfica, no va resultar perjudicada, ja que aquesta baixada de preus es va compensar amb l’augment de les vendes de cançons i àlbums digitals oferint als consumidors la compra de cançons individuals a preus més econòmics, sense haver de comprar tot l’àlbum. És més, els marges de benefici van augmentar gràcies a una reducció dels costos de fabricació, com els de distribució. Apple també va protegir la indústria discogràfica de la pirateria musical i va beneficiar al consumidor, consolidant una transformació a la indústria musical que encara persisteix avui dia.

David Burillo Sànchez, Maria Celdrán Aparicio, Marc Descals Marcial, Lena Duran Mallol i Núria Granados Fabà

Artículo anteriorLa reunión que marca el devenir de España en la II Guerra Mundial
Artículo siguienteiPod, el dispositiu que va revolucionar la indústria musical