iPod, el dispositiu que va revolucionar la indústria musical

Apple celebra l’aniversari del llançament del seu primer dispositiu musical

iPod Music MP3. Pixabay.

El 23 d’octubre de 2001 a Cupertino, Califòrnia, Estats Units, va néixer el primer iPod de la mà d’Apple, un dispositiu que revolucionaria la indústria musical durant més de vint anys. Des que va idear-se el dispositiu fins que va sortir al mercat van transcórrer, únicament, deu mesos, convertint-se així en el producte original més ràpid en fabricar-se.

«és com posar una col·lecció de música a la seva butxaca»

Steve Jobs

Tal com va dir Steve Jobs en la presentació, a diferència dels seus antecessors com el Walkman, l’iPod permet «posar una col·lecció de música dins de la seva butxaca». La quantitat i diversitat de contingut de la que disposaven els usuaris, va disparar la indústria musical digital seduint a tota aquella gent fidel als CD i els cassets.

Steve Jobs presenta el primer iPod al Apple Music Event (2001)

Tot i l’evident impacte que va tenir l’iPod en el seu dia en la forma que tenim d’entendre i consumir música. De fet, durant els últims anys s’ha vist absolutament desbancat per plataformes de streaming com Spotify o Apple Music. Aquestes han provocat la revolució musical 2.0, permetent que puguem escoltar cançons sense necessitar cap mena de suport físic, només la nostra connexió a internet.

No va ser fins al 2004 que l’iPod va aconseguir el milió de vendes gràcies a llançar una versió compatible amb Windows. Tanta va ser la importància que Apple va donar-li al seu producte estrella que entre el 2006 i el 2008 els ingressos rebuts per l’iPod suposaven el 60% del total de l’empresa. A partir del 2015, Apple va començar a descuidar l‘iPod per centrar-se en l‘iPhone, que permetia fer el mateix, però amb moltes noves i pràcticament il·limitades funcionalitats, posant, l’any 2022, el punt final de la història d’un dels dispositius que van marcar un abans i un després a la indústria musical.

FuenteEmma Romero, Enric Rovira, Iris Risch, Maria Sicilia i Marc Vidal
Artículo anterior22 anys del primer iPod: desenterrant la seva història
Artículo siguienteLa pantera de les neus en perill d’extinció