Commemorem el dia internacional de l’animal amenaçat pel canvi climàtic

La població de la pantera de les neus ha caigut un 20% en els últims vint anys i s’estima que només 4.000 exemplars estiguin, actualment, en llibertat, segons un estudi del Fons Mundial per la Naturalesa (WWF). 

La Panthera uncia és un mamífer carnívor de la família Felidae. La revista National Geographic el defineix com un animal semblant al lleopard, però més petit amb el pelatge de color blanc i espès. Aquesta qüestió li permet sobreviure a les baixes temperatures del seu hàbitat i, a més, dificulta el fet de ser vistos. Subsisteix a força de caçar llebres o marmotes, entre altres.

Imatge: René Mayorga – Attribution-ShareAlike (CC BY-SA 2.0)

Les amenaces

La pantera de les neus es troba en perill d’extinció des que es va catalogar així l’any 1972 per la Unió Internacional de Conservació de la natura (IUCN). La Llista Vermella d’Espècies Amenaçades de la IUNC va començar aquell mateix any a registrar-la com a tal i la pantera es trobava en una posició desfavorable. Tot i això, l’any 2017 es va considerar una espècie vulnerable i encara s’enfronta a una sèrie de problemàtiques. 

El WWF exposa que el canvi climàtic és una de les amenaces més grans a què s’enfronta l’animal. L’ésser humà també els suposa un perill. I és que moltes vegades les panteres s’alimenten a base d’animals de granja, com cabres i cavalls, i són els grangers qui les maten com a represàlia. A més, a mesura que es destinen més zones per al pasturatge el rang de l’hàbitat de la bèstia continua decaient.

Els darrers exemplars de l’animal

La pantera viu en llibertat a les muntanyes d’Àsia Central, concretament en territoris plens de penyals, barrancs i amb temperatures molt baixes. Normalment, habita en altituds entre els 2.000 i 4.000 metres, tot i que, segons el WWF, més del 70% de l’ecosistema de l’animal encara no ha estat explorat.

A més, afegeix que, malgrat que la seva població està disminuint, actualment aquesta espècie es pot trobar en 12 països. El National Geographic complementa aquestes dades incorporant que la majoria viuen a l’Himàlaia i a l’altiplà del Tibet entre 3.000 i 5.000 metres d’altitud. En països com Mongòlia es troben a cotes més baixes i la majoria d’ells estan entre el Tibet i la Xina. A més, també resideixen a Rússia, el Pakistan, el Bhutan, el l Kirguizstan,el Kazakhstan, l’Afganistan i el Tadjikistan.

Imatge: Keso S

I tu, què pots fer? 

La col·laboració en la protecció de la pantera de les neus és una qüestió clau per a la conservació d’aquest felí de les muntanyes asiàtiques i la seva supervivència és fonamental per l’ecosistema. El WWF és un bon exemple d’organització internacional de conservació de la naturalesa format per socis i sòcies que treballen per tal de defensar la biodiversitat del planeta. The Snow Leopard Trust també és una associació molt antiga i sense ànim de lucre que treballa per protegir l’animal en perill d’extinció. Cal treballar en societat i actuar immediatament per tal de garantir la supervivència i un pròsper desenvolupament de les panteres de les neus. 

Artículo anterioriPod, el dispositiu que va revolucionar la indústria musical
Artículo siguiente83 anys des de la reunió decisiva entre Hitler i Franco