Gina Capell, Clara Clemente, Alba Aguilera, Sabina Feijóo, Maria Freixas i Ona Fàbrega

El 24 d’octubre de 1946, des del cel de Nueva México, E.E UU, es va capturar la primera imatge del nostre planeta. Des del coet V2, una càmera colocada entre els tancs de combustible va aconseguir fotografiar una de les imatges més importants de la història. Avui ja fa 76 anys d’un fet que va obrir camí a un gran avenç en la investigació espacial.

El 24 d’octubre de 1946, el míssil confiscat pels Estats Units: V-2 no.13, va ser enviat a l’espai des de la base militar de  White Sands, a Nou Mèxic. Equipat amb una càmera de 35 mil·límetres, el coet de 14 metres de longitud va ascendir 65 quilòmetres sobre el nivell del mar, que això va marcar una altura rècord per aquella època, i va capturar la primera fotografia de la Terra en vista des de l’espai.

Abans d’aquesta fotografia, la curvatura del planeta ja s’havia capturat en un altre moment, però provenia de la tripulació del globus d’altitud «Explorer II», que va fer les seves captures a una alçada de 22 quilòmetres en una missió finançada per la National Geographic Society..

Tot i haver-hi precedents, el V-2 no.13 va aconseguir fotografiar per primer cop en primer pla, una porció de la Terra i l’atmosfera coberta de núvols sobre un fons negre que feia ressaltar així el cosmos. 

El V2 no disposava de cap classe de paracaigudes o element que el frenés, per això els responsables del projecte van haver de col·locar carcasses blindades que protegien la càmera i altres elements del coet. 

Per localitzar la caiguda del coet, van haver de fer servir radars per aproximar-se a la zona aproximada de l’impacte. Després de trobar la localització on havia caigut el V2, es van adonar que la càmera havia sobreviscut al xoc i estava en un estat gairebé perfecte, encara que sense cap dels seus objectius. Gràcies a la protecció de la càmera, avui en dia tenim rastre del qual va ser la primera imatge de la Terra.

Els coets V2

El coet que es va utilitzar per dur a terme aquesta captura fotogràfica fou un míssil V-2 de l’Alemanya nazi. Va ser creat per la companyia alemanya Mittelwerk, que durant la Segona Guerra Mundial es va encarregar de la producció diverses bombes aèries, tals com els coets V-1 i V-2, a la regió Alemanya de Nordhausen.

Aquests míssils tenien la funció en primera instància de bombardejar Bèlgica i el Regne Unit, curiosament res relacionat amb l’exploració espacial, no obstant això, els Estats Units, al final de la Segona Guerra Mundial va confiscar diversos d’aquests míssils nazis per destinar-los a projectes relacionats amb l’espai. Un d’aquests projectes que van realitzar els Estats Units en va ser la captura de la primera fotografia de la Terra pel coet V-2 no. 13, al polígon White Sands Missile Rangede Nova Mèxic, els Estats Units.

Les 5 primeres fotografies de la Terra des de l’espai

Un petit Quiz…

Artículo anterior“The Rebellious Life Of Mrs. Rosa Parks”, més enllà d’un trajecte amb autobús
Artículo siguienteGuía de estilo de redes sociales de Dakota del Norte