El ministeri ha nascut del gover format pel PSOE i Unidas Podemos.

És la primera mesura que ha pres el nou ministre de Consum. Ha estat motivada per evitar «problemes de salut pública» i defensa els menors d’edats i les persones amb addicció pel joc online i les apostes.

JORDI CARDERO, estudiant de tercer de Periodisme

El ministre de Consum Alberto Garzón ha explicat a la presentació del projecte Eficaz que es prohibiran els bonus de captació i fidelització a les empreses de jocs online. Un dels motius que ha donat és que fan especialment vulnerables alguns col·lectius. Aquesta és d’una de les iniciatives de regulació del joc inclosa als programes de Podemos i IU, que es va inclou-re a l’acord de coalició amb el PSOE.

Els jocs en línia i les cases d’apostes estan en el punt de mira del nou govern. La intenció de Consum és converir-ho en un reial decret abans que acabi l’any. Els jugadors no podran accedir als coneguts com “crèdits ràpids”, que es concedeixen a l’instant perquè es pugui serguir apostant. A més a més, els bons de benvinguda i de fidelització no podran ser superiors als 100 euros.

Garzón ha justificat la mesura explicant que s’ha dut a terme “un estudi seriós i rigorós” en la matèria. Aquest ha comptat amb l’ajuda de la Dirección General de la Ordenación del Juego i de la interlocució amb les mateixes empreses. El ministre ha deixat clar que es podrà seguir jugant, però que impediran que serà de forma responsable per evitar que hi hagi “problemes de salut pública”.

Seguint amb la justificació, Garzón ha esmentat que tot i que els bons són legítims, també són controvertits perquè fan vulnerables a certs col·lectius. Aquests, segons el mateix ministre, són els menors d’edat, ja que “veuen una atracció i que pot ser molt fàcil guanyar diners, entrant en un mercat que encara no coneixen” i ha conclós que “les conseqüències per la seva salut poden ser molt negatives”. Una enquesta feta per l’organització de consumidors Facua a 11 mil internautes conclou que un 87 per cent demanen prohibir la publicitat de casinos i cases d’apostes.

També ha emfatitzat que els bons són especialment negatius per a persones amb addicció, com els ludòpates, perquè se’ls dona incentius per seguir jugant. El president de FEJAR, la Federación Española de Jugadores de Azar Rehabilitados, ha explicat que l’èxit dependrà en la intenció d’aquestes empreses de no ofertar crèdits als col·lectius esmentats.

Artículo anteriorL’executiu de Sánchez recupera la ‘taxa Tobin’
Artículo siguienteContinental anuncia un ERE para 760 trabajadores