Moneda d'un euro. (Killerturnip, Flickr, Creative Commons)

L’Estat calcula que ingressarà 850 milions d’euros l’any, amb la qual s’espera enfortir les pensions i la Seguretat Social.

DANI SILVA, estudiant de tercer de Periodisme

El Govern aprovarà aquesta setmana l’entrada en vigor de la taxa Tobin, un impost sobre les Transaccions Financeres (TTF) a aquelles empreses del sector financer amb un valor de mercat superior als 1.000 milions d’euros.

La taxa rep el nom del seu creador, James Tobin, un economista nord-americà que l’any 1981 va rebre el Premi Nobel d’Economia. De pensament keynesià, l’any 1971 va plantejar l’establiment d’una taxa que perseguia l’estabilització dels mercats. Aquesta estabilització, segons l’economista estatunidenc, s’aconseguiria un cop es controlés la volatilitat del tipus de canvi i es penalitzés els especuladors a curt termini sense intervenir en les inversions a llarg termini. Tobin suggeria que l’impost fos de prop l’1%.

L’any 2011, amb el govern de Rodríguez-Zapatero, Espanya i 10 països més de la Unió Europea van adoptar aquesta mesura però a cap d’ells ha entrat en vigor. El desembre del 2019 a la reunió del Consell Ecofin, el Consell de Ministres d’Economia i Finances de la UE, Alemanya i França van tractar de crear un pla comú perquè aquest projecte veiés la llum, però no va aconseguir el suport de la majoria dels 11 països implicats.

L’IMPOST SERÀ DEL 0’2% AFECTARÀ AQUELLES TRANSACCIONS D’EMPRESES AMB UN VALOR DE MERCAT SUPERIOR ALS 1.000 MILIONS D’EUROS

Malgrat la latent manca d’unitat, Espanya s’ha avançat als seus socis europeus i, amb alta probabilitat, anunciarà durant aquesta setmana la seva entrada en vigor. L’impost, que serà del 0,2%, afectarà aquelles transaccions que incloguin canvi de divises de forma proporcional a la quantitat en què aquestes siguin intercanviades. L’administració preveu ingressar 850 milions d’euros que aniran destinats a les pensions i a la Seguretat Social.

Les PIMES i les empreses que no cotitzen en borsa queden exemptes. La lletra petita de l’acord també allibera les empreses del sector financer que facin l’entrada a borsa, les que depenguin del funcionament de les infraestructures del mercat, les realitzades entre societats d’una pròpia empresa i les cessions de caràcter temporal.

#tobin #economia #PIMES

Artículo anteriorEl coronavirus infecta l’economia internacional
Artículo siguienteConsum prohibirà els bonus de fidelització en els jocs en línia