Els grans hotels de Barcelona s’acolliran a l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) amb l’objectiu d’evitar grans pèrdues econòmiques. El període de confinament pel Covid-19 ha provocat una decaiguda de la demanda d’habitacions i això portarà en el cessament voluntari de les activitats a tots els allotjaments.

ALINA BUSSIF, estudiant de Tercer de Periodisme

El coronavirus ha causat una gran reducció turística a la capital catalana i les cadenes hoteleres han reaccionat aplicantacomiadaments temporals als seus treballadors. Les primeres cadenes que s’han atrevit a adoptar l’ERO són l’Hotel Arts, l’Hotel Palace, el Tryp Apolo, el Meliá, l’Hotel Sofía i l’AC Hotel. Però un directiu del sector assegura que cada dia s’afegiran més hotels.

El Gremi d’Hotels de Barcelona ha preferit no pronunciar-se al respecte. En canvi, els directors, sindicats i alguns bufets laboristes han optat per defensar la seva posició. Alguns establiments hotelers encara es negaven a suspendre la seva activitat encara que es produís una “desgranadora caiguda de la demanda i només hi hagués tres habitacions ocupades”. Però amb l’anunciament del Govern a restablir els controls fronterers, aquests Hotels hauran de tancar forçosament.

Les cadenes hoteleres han reaccionat al confinament amb acomiadaments massius temporals

Hotel Meliá de Barcelona (Pinterest)

Altres establiments turístics com l’Hotel Sofía de Barcelona defensaven la mesura com “l’única possible”. Defensen que és una mesura necessària perquè “no hi ha clients”, els que queden “marxaran” i perquè el gremi ha demanat tancar tots els negocis abans de final de mes per tal de posar a disposició del Ministeri de Sanitat espais i llits pels malalts greus del nou virus.

Des dels sindicats s’ha lamentat que l’ERO es justifiqués “per causes de forces majors”, fet que permet als directius abstenir-se de la negociació i arribada a un acord amb els sindicats i comitès de l’empresa. Es queixen del fet que “les gerències es queden i seguiran cobrant perquè han de planificar. Sempre paguem els mateixos”. Part dels sindicalistes també denuncien que certs hotelers estan imposant unes “vacances forçoses” als seus treballadors. La representant de Las Kellys, Laie Advocats, anima a manifestar-se per decretar la nul·litat de l’ERO en el cas de les cambreres de pis.

L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que no cobrarà la taxa turística als establiments fins al mes de setembre. I els empresaris i treballadors esperen mesures pel rescat del sector per part del Govern i la Generalitat. En aquest context, els allotjaments cessaran voluntàriament les seves activitats fins a l’1 d’abril. Simultàniament, s’apel·la al ERO massiu a l’emparament del Reial Decret 463/2020 que imposa l’estat d’alarma a Espanya. Es preveu que la situació continuarà així fins a mitjans de maig. 

Artículo anteriorEl Prat es queda sense recursos per evitar el contagi entre treballadors
Artículo siguienteLas pancartas del 8M