La màgia de Nadal a Europa

Gina Capell, Sabina Feijoo, Alba Aguilera, Maria Freixas, Clara Clemente, Ona Fàbrega

Descobreix les diferents tradicions a través d’un joc interactiu!

Amb el fred, arriba arreu del món l’època més màgica i especial de tot l’any; Nadal. Durant els mesos de desembre i gener, els diferents països d’Europa es preparen per rebre els personatges més esperats per tots els infants – i no tant infants- per portar regals i il·lusió.

A Espanya i Catalunya coneixem a ses majestats els Reis Mags de l’Orient, Melcior, Gaspar i Baltasar. Tres personatges que provenen de les terres d’Orient i que, durant la nit del 6 de gener s’encarreguen de repartir a cada llar els regals que els infants han demanat a través d’una carta, rebuda pels patges reials. Però la figura dels Reis Mags no és l’única que trobem a les diferents tradicions europees. A Catalunya coneixem la figura mitològica del Tió, un tronc que després d’haver estat alimentat cada nit, el 24 de desembre els nens i les nenes piquen amb força amb la cançó de «Caga tió« per aconseguir regals i llaminadures, tantes com vegades piquis.

Els Reis Mags de l’Orient

Una figura molt representativa de Nadal és el Pare Noel o l’Avi de Nadal, present a molts països d’Europa com el Regne Unit, Irlanda, França o Portugal. El Pare Noel rep l’estètica i representació del famós Santa Claus dels Estats Units. A Estònia, Letònia, Lituània, Moldàvia, Eslovènia o Croàcia s’ha estès la tradició de l’Avi del Nadal que encara manté l’estètica i imatge del Pare Noel.

El Pare Noel, personatge representatiu de Nadal

Si viatgem a Itàlia, coneixerem a una figura folklore que podem associar directament amb el «Halloween»; la Bruixota Befana. Aquesta bruixa reparteix caramels cada nit del 6 de gener. Segons explica la llegenda, els Reis Mags al llarg de la seva ruta de l’Orient per portar regals al Nen Jesús, van demanar ajuda a una vella que els va atendre i donar dolços. Els tres reis li van demanar que els acompanyes a la seva ruta i ella es va negar. Penedida de la seva decisió, va anar casa per casa repartint llaminadures a cada infant amb l’esperança que algun d’ells fos el Nen Jesús i així aconseguir el perdó.

Al nord d’Europa, els països escandinaus celebren Nadal amb els seus propis éssers mitològics. A Finlàndia, reben amb il·lusió a «Joulupukki» o la Cabra de Nadal, un símbol que prové de tradicions paganes relacionades amb el solstici d’hivern dels Vikings. Al principi era representada com una criatura malvada que es transformava amb una figura humana durant el Nadal que prenia forma del Pare Noel. Amb el pas del temps, va canviar la seva imatge fins a convertir-se en només un mite. A Noruega i Suècia, els infants reben la visita d’un personatge molt especial anomenat Tomte. Es tracta d’un petit follet trapella que reparteix els regals la nit del 24 de desembre i que ajuda al mateix Santa Claus en la seva tasca. A Islàndia, no és només un follet l’encarregat de repartir els regals, sinó que en són un total de 13 i que, si consideren que no t’has portat bé, et pots trobar amb una patata crua el dia de Nadal.

El follet Tomte, ajudant de Santa Claus

Tant a Rússia com a molts països de l’Est com Bielorússia, Ucraina, Bulgària, Macedònia o Sèrbia l’encarregat és l’Avi de les Neus o la Donzella de l’Hivern. Són considerats dues deïtats eslaves que, en el cas de la figura de l’Avi de les Neus ha adoptat la imatge del Pare Noel, però vestit de blau i reparteix els regals durant la nit del 24 de desembre. En algunes zones més rurals de Rússia, la vella Babushka ajuda als Reis Mags cada 25 de desembre

Al centre d’Europa a Alemanya, República Txeca, Hongria, Suïssa i Àustria, el Nen Jesús és la figura encarregada de portar a tots els infants, il·lusió i regals el dia de Nadal. En canvi, la figura de Sant Nicolau pren molta importància a Polònia i Països Baixos, una figura religiosa que va inspirar directament a Santa Claus. Els cristians ortodoxos grecs, però van associar la tradició nadalenca amb la figura de Sant Basili, encarregat de portar cada 1 de gener, regals als infants de Grècia i Xipre.

Representació de Sant Nicolau

Comprova tot el que has après amb aquest joc interactiu 🙂

Artículo anteriorTipos de violencia. ¿Cuáles son y como reconocerlas?
Artículo siguienteEl abandono es delito