El periodista i històric locutor i presentador, Iñaki Gabilondo, va ser guardonat amb el premi Ítaca 2023 a la XII Jornada de Viatges, Comunicació i Aventura, «Caminos y Fronteras». L’acte va celebrar-se a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona el dilluns dia 4 de desembre a les tres de la tarda.

El Premi Ítaca es va lliurar a Iñaki Gabilondo per motiu de la seva «trajectòria professional compromesa amb la dignitat humana, la diversitat i la igualtat». El periodista donostiarra de 81 anys va deixar l’ofici el 2021, després de cinquanta anys de trajectòria professional en ràdio i televisió. Va formar-se a la Universitat de Navarra i va arribar a ser presentador de Telediari i Notícias Cuatro, entre molts altres programes de ràdio de Cadena SER, com el programa Hoy por Hoy. La seva trajectòria professional l’ha portat a guanyar premis com l’Ondas, el Micrófono de Oro, el premi Tambor de San Sebastián i molts altres; a banda de diferents reconeixements i doctorats honoraris per part d’universitats d’arreu d’Espanya.

A la conversa que va mantenir juntament amb el periodista i escriptor argentí, Martín Caparrós, va explicar diferents moments de la seva carrera, com el cop d’estat de Tejero el 23F de 1981 al Congrés dels diputats, on ell en feia la cobertura en directe. «Jo recordo estar allí, llavors escoltar els tirotejos i avisar a algú de si sabien el que estava passant a dins», explicava Gabilondo, «vosaltres ara veieu els vídeos del moment sabent quin era el final, però en aquell moment jo no sabia com anava a acabar». A banda d’aquest tema, Caparrós va introduir-li el dubte que titulava la seva secció dins la jornada «¿De verdad, periodismo?». Els dos professionals van debatre diferents reflexions sobre el que és el periodisme i la consideració que se’n té. «Si heu escollit això, no us heu equivocat», mencionava el periodista guanyador del premi Ítaca als alumnes assistents a l’acte.

Seguidament, Caparrós va parlar sobre el paper del públic, defensant que «el periodisme és explicar el que algú no vol escoltar». Iñaki va afegir que «el públic té un paper» i va aconsellar als alumnes que veiessin als lectors o oients com tan sols una persona de la qual no sabem res, que ens escolta o llegeix, i que «aquesta és la que ens permet tenir la carrera de periodistes». També es va obrir un torn de preguntes pel públic, que anaven molt enfocades a l’esperança del periodisme, de com creien els professionals que avançaria aquest món. «El futur és avui, el dia té 24 hores per un jove i per un vell, aprofiteu-lo, perquè el futur que tant ens preocupa s’ha de començar a tractar i treballar des d’avui», responia Gabilondo, «No us desanimeu per arbres que cauen perquè hi ha milions d’herbes que creixen (…) l’esperança del periodisme recau en vosaltres».

Rosa María Calaf, Martín Caparrós i Iñaki Gabilondo als Premis Ítaca, Bellaterra. Fotografia d’Alba Mateu

La XII Jornada de Viatges, Comunicació i Aventura va ser organitzada pel Gabinet de comunicació i educació de la UAB, juntament amb el Màster de Viatges i la Fundació Autònoma Solidària (FAS). L’esdeveniment es va iniciar a les nou del matí del dilluns i va acabar a les tres de la tarda. l’acte començà amb una inauguració i una presentació per part del director del Gabinet de Comunicació i Investigació, Santiago Tejedor, i Noa Ruiz. A continuació, es van posar en marxa les xerrades per part de professionals com Xavier Aldekoa i Txell Freixas, els quals van parlar sobre Àfrica; també es va parlar sobre beques de viatges a mà de Leandro Lamor (Agència EFE Catalunya), Augus Morles (periodista i membre de 5W) i Elianne Ros (Fundació Caixa); i l’equip de FAS, juntament amb María José Recoder i diferents estudiants del Màster de Periodisme de Viatges, van explicar els diferents projectes fets arran dels viatges del curs. Després de la pausa es va reprendre l’acte amb la periodista Gemma Ventura i l’escriptor i cantant del grup Sopa de Cabra, Gerard Quintana, qui van parlar sobre l’art i el periodisme. Per acabar, els periodistes Martín Caparrós i Iñaki Gabilondo van compartir diferents punts de vista sobre periodisme i les claus per fer-ne una bona praxi.

Rosa María Calaf, guanyadora del premi Ítaca 2022, juntament amb l’expresident de RTVE i professor de la UAB, José Manuel Pérez Tornero, va concloure la jornada atorgant el premi Ítaca 2023 a Iñaki Gabilondo. Calaf va tancar l’entrega donant-li gràcies a Gabilondo per ensenyar quin és «el bon criteri i el sentit crític, cosa que valorem molt en aquests moments. «És un honor estar en aquesta aula parlant de comunicació i periodisme«, va afegir la periodista.

Reels amb contingut grabat per membres del grup.


: Iñaki Gabilondo guanya el Premi Ítaca 2023

Seguiment en directe de l’acte (LiveBlog):

Artículo anteriorLes claus de la XII Jornada de Viatges, Comunicació i Aventura  
Artículo siguienteLa entidad FAS y su proyecto «Frontera Crónica»