L’augment de l’alerta terrorista reviu el terror del 17A

Ferran Reig, Gerard Riera, Tania Simioni, Ariadna Subiñà i Jordi Vernet

L’avís per atemptats terroristes puja al seu nivell al 4. Els fets del 17 d’agost de 2017 a les ciutats de Barcelona i Cambrils encara es troben presents als nostres cossos. Ara, amb la guerra de Palestina, l’angoixa augmenta en el nostre dia a dia.

Minut de silenci a la Rambla de Barcelona per les víctimes dels atemptats del 17 d’agost de 2017. Font: El Mundo

L’Actualitat en el terrorisme

Actualment, Espanya es troba en un nivell 4 sobre 5 en alerta terrorista. Els atacs d’Israel i Palestina han motivat una sèrie d’atemptats a Europa que han dut el passat 17 d’octubre al ministre de l’Interior en funcions, Fernando Marlaska, a elevar el nivell d’alerta fins a gairebé la màxima que formula en els protocols.

Els nivells d’alerta terrorista van ser introduïts pel govern de Zapatero el 9 de març de 2005, un any més tard de l’atemptat d’Atocha de l’11-M. Fins al 2015 només comptava amb 3 nivells i a partir de llavors va augmentar a 5. Cadascun d’ells estipula una sèrie de mesures per combatre potencials atacs terroristes en les èpoques en què el govern els consideri més probables.

El primer nivell és semblant al d’una situació de normalitat, posant més èmfasi en la detecció de potencials objectius terroristes. El segon, considerant la situació de risc moderat, se centra en la vigilància activa de subjectes sospitosos. En el tercer grau quan el risc és mig, es vigilen localitats sensibles o amb un elevat trànsit de civils com ho són les centrals nuclears, estacions, aeroports… El quart i actual nivell d’alerta fa augmentar considerablement el nombre d’agents de cossos de seguretat i els controls en zones clau, a més de mobilitzar dispositius especials en localitzacions potencialment perilloses. Finalment, en l’alerta màxima, es recórrer a l’ajuda dels serveis militars per abastir la major zona possible.

Fins ara l’alerta terrorista no ha arribat mai al màxim, però sí que s’ha assolit en algunes ocasions el nivell 4 en el nostre país, com en l’actualitat. El moment més destacable que s’ha produït aquest grau d’alerta va estar després dels atemptats de Barcelona i Cambrils l’any 2017.

El cas de Barcelona

El 17 d’agost de 2017 va tenir lloc a Barcelona un dels atemptats terroristes més mortífers. Aquella tarda d’agost, a les 16:53 hores, una furgoneta blanca va irrompre en el trànsit usual de Les Rambles de Barcelona, introduint-se a la vorera principal d’aquesta i baixant fins a gairebé la meitat del vial (quasi 530 metres de trajecte) fins a parar-se al famós mosaic de Joan Miró. Durant els minuts en els quals el vehicle va estar en moviment, van ser atropellades un total de 16 persones. Posteriorment, una d’elles va ser apunyalada per l’autor de l’atemptat durant la seva fugida. A les dades anteriors se li van afegir dues víctimes més que van morir a l’hospital un cop ja havien estat ingressades d’urgències. Es calcula que, entre danys morals i físics, més de 300 persones van resultar afectades física i psicològicament per l’atemptat terrorista.

En pocs minuts, el centre de Barcelona es va convertir en un caos immens on ambulàncies i cotxes de policia inundaven l’espai on s’havia comès l’atropellament massiu. El cotxe es va aturar havent deixat un rastre interminable de cossos i persones ferides. El conductor, Younes Abouyaaqoub, va abandonar el vehicle i, en meitat d’aquell descontrol, es va dirigir corrents cap als carrers antics que voregen les Rambles. Al voltant de les sis de la tarda, una hora després de l’atropellament, va apunyalar un home per robar-li el cotxe a la Zona Universitària. Al cap de quatre dies va ser abatut per la policia a la localitat de Subirats, a 40 km de la capital catalana.

«Vi el ataque desde la ventana de mi tienda. El coche avanzaba a gran velocidad y la gente corría en todas direcciones. Fue aterrador.», testimoni anònim

Què s’ha fet després dels atemptats?

Des de el Ministeri de l’interior s’han destinat uns 7,5 Milions d’euros per poder ajudar a les víctimes dels atemptats. Cal destacar, que no s’han pogut localitzar a totes les persones afectades, ja que moltes d’elles eren persones estrangeres. Des de la Generalitat de Catalunya, s’està treballant per impulsar una nova llei per ajudar a totes les persones que es van veure afectades d’alguna manera amb la Llei Catalana d’Atenció a les Víctimes del Terrorisme.

L’any 2021 es van registrar 22 operacions antiterroristes en tot l’Estat espanyol, de les quals, només una ha estat enregistrada a la ciutat de Barcelona. Aquest any 2023, el nombre d’intervencions d’aquest tipus és un total de 16 (no s’han trobat dades de quantes s’han dut a terme a Barcelona).

A tot això, les Rambles de Barcelona també han patit una sèrie de transformacions. Les mesures de seguretat han augmentat i s’han instal·lat uns peons i unes barreres per protegir les àrees peatonals. A més, el nombre d’agents de la guàrdia urbana ha incrementat en aquesta zona i s’han generat campanyes informatives per conscienciar a les persones sobre aquests fets.

Artículo anteriorLa carrera de Johan Cruyff, 50 años después de su debut con el FC Barcelona
Artículo siguienteArranca la nueva edición de Operación Triunfo