Noa Ruiz, Gabriel Roncero, Pau Ros, Víctor Ruiz i Xavier Sabaté 

#25N #feminisme #25N2023 #feminicidis #Catalunya 

El 25 de novembre es commemora el Dia Internacional contra les Violències Masclistes, una iniciativa que va començar l’any 1981, a Amèrica del Sud, en honor a les germanes dominicanes Mirabal; Minerva, Maria Teresa i Patria, que van ser assassinades el 25 de novembre de 1960. Les van assassinar per ordre del dictador Rafael Leónidas Trujillo per “atemptar contra la seguretat de l’Estat dominicà». 

En primer lloc, van jutjar a les tres germanes i als seus esposos, però, només van ingressar a la presó els marits, elles van ser alliberades. En una de les visites de les germanes a la presó, un Esquadró de la Mort del Servei d’Intel·ligència Militar les va segrestar i torturar fins a matar-les. Van intentar dissimular l’assassinat, fent-ho passar per un accident de trànsit. Tot i això,  aquest fet no va passar desapercebut, ja que el poble dominicà es va encarar amb el dictador, que va ser destituït i assassinat el maig de 1961. D’aquesta manera, les germanes Mirabal es van acabar convertint en un símbol contra la violència de gènere. Finalment, l’any 1999, l’Assemblea General de les Nacions Unides va establir el 25 de novembre com el Dia Internacional contra les Violències Masclistes. 

En el cas de Catalunya, 13 dones d’entre 26 i 72 anys han estat assassinades per les seves parelles o exparelles en el que portem d’aquest 2023. A més, cal sumar-hi una nova víctima, la d’una dona de 79 anys assassinada pel seu fill. Cal destacar que la franja d’edat en què el nombre de víctimes ha estat més nombrós és entre els 24 i els 40 anys, arribant a les 9 morts des de l’inici d’any fins ara. 

En nou dels catorze casos, l’entorn de la víctima era conscient de l’existència de situacions de violència, encara que no es va presentar cap denúncia. De fet, només un feminicidi, el de la Sandra, una dona trans, havia estat denunciat prèviament. No obstant això, les dades dels Mossos d’Esquadra destaquen la quantitat creixent de denúncies per violència masclista: 14.137 en total entre el gener i el novembre d’enguany, un augment del 9,6% en comparació amb els primers deu mesos de l’any passat. Si fem una comparativa de la violència masclista al llarg dels anys, podem veure com a Catalunya, vuit de cada deu dones han patit violència masclista al llarg de la seva vida. Aquestes dades suposen un increment de 16 punts, segons la darrera enquesta realitzada per la Generalitat de Catalunya l’any 2016, on eren sis de cada deu dones les que havien patit violència masclista. Aquest increment és constant, de fet, les denúncies per violència masclista han augmentat un 10 %, segons la Generalitat de Catalunya.

Consulta tota la informació aquí: MAPA 

https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1AGiU1ilsguy5fw0wSsvhc3f_wWBSsYc&ehbc=2E312F

Artículo anterior25N, Radiografia de la violència masclista al nostre país
Artículo siguienteLas cinco naciones rusas atacadas con drones por Ucrania