Aquest 2023 compleix 20 anys que es comptabilitzen les morts per violència de gènere. En motiu del 25N, mostrem el nombre de víctimes de l’any anterior, que testimonien la importància de continuar lluitant un dia assenyalat i també la resta de l’any 

El passat dissabte va celebrar-se el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, i encara que algunes veus s’oposen el terme, les dades continuen avalant una gran xifra de víctimes a mans d’homes. Lluny de fer-se irrellevant, el 25N continua sent imprescindible davant una lluita que no veu el seu final. Són 1.237 les víctimes mortals per violència de gènere a Espanya des de 2003, ara fa 20 anys, des que van començar les estadístiques per aquest tipus de violència.

Font: Pexel

En el següent mapa podeu veure per comunitat autònoma les xifres corresponents al nombre de víctimes, l’increment d’aquesta dada respecte a l’any anterior i les dones que van patir aquesta violència per part de la seva parella o bé exparella. Aquest és un atles replet de nombres, dades i informació numèrica. Essent conscients de l’envergadura del tema, ja que estem parlant de vides, no hem d’oblidar en aquest mar de dades i percentatges que darrere cada nombre hi ha –o hi havia– una persona que ha patit abús en primera persona. 

Si tu també et trobes en una situació semblant, pots trobar les dades de contacte del personal que pot ajudar-te a sortir d’aquestes circumstàncies a l’interior del mapa. Es tracta d’un servei gratuït, confidencial i que no deixa rastre en la factura. 

Mapa interactiu creat per Andrea Muñoz

La comunitat autònoma que pateix un major nombre de violències és Andalusia amb 7.417, seguida de la comunitat madrilenya amb 3.062. Les víctimes per violència masclista han crescut un 134% respecte el 2021. Aquestes són dades de l’any 2022. 

Posem nom a les víctimes

Eva María, Carolina, Maricel, Hayata, Evarista i Suzane són algunes de les 52 dones que han estat assassinades per les seves parelles o exparelles aquest 2023

Un cas d’aquest any és el de la Carla, assassinada per la seva exparella el passat 27 de juliol. “No era la víctima número 30, era una persona amb moltes ganes de vida”, explica la seva mare Blanca, a TVE. Una exparella amb la que feia 5 anys que no mantenia relació va acabar amb la seva vida. 

No era la víctima número 30, era una persona amb moltes ganes de vida


Continua aprenent

En aquest enllaç teniu uns mots encreuats sobre feminisme i 25N per descobrir personatges i vocabulari relacionat amb el moviment.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Artículo anteriorTravel guide through Belgium’s must-visit cities
Artículo siguienteL’origen del 25N i els feminicidis a Catalunya