La inflació ha encarit la cistella del supermercat. Aquest Nadal, els preus ens obligaran a ser menys ostentosos amb el menú.

Aquest Nadal sopar serà més car que l’any passat. La inflació, a causa de la sortida de la pandèmia i la guerra a Ucraïna, ha fet que sigui molt més car anar al supermercat. En línies generals, el 75% dels productes ha incrementat en un 10% el seu preu respecte fa sis mesos. Això, sumat al cost d’altres productes, ha portat a les festes nadalenques a apujar els seus costos en més d’un 15%.

Segons l’estudi realitzat per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), aquest any està previst que els espanyols es gastin 94 euros més que en 2021, arribant als 735 euros per persona. Si ens fixem en aquesta xifra, el repartiment és del tot revelador. Aquest any invertirem 393 euros per persona en regals, 103 euros en àpats amb amics i família, 101 euros en viatges i vacances i 70 euros en lotería. Els 67 euros restants per persona aniran destinats a festes a discoteques i sopars d’empresa.

Dia i Mercadona, els supermercats que més mal fan a la butxaca

Els supermercats del grup Dia i els de Mercadona son els que han realitzat una pujada interanual més pronunciada. Tot i això, segueixen sense ser els més cars. «Totes dues cadenes tenen un element en comú, que és que depenen moltíssim dels productes de marca blanca», assenyala Miguel Ángel Pascual, tècnic especialista de preus de OCU, en una entrevista per El Independiente. «Els preus han hagut de pujar una quantitat molt semblant, tant els de marca de fabricant com els de marca propia», afegeix.

Segons un estudi de Nielsen IQ, les marques blanques han pujat els seus preus en un 13,8% respecte el mes de juliol del 2021. Això suposa una pujada percentual de més del doble si ho comparem amb els augments de preu de les marques de fabricant (7,6%). Quant als supermercats que han pujat menys els seus preus, tanquen el rànquing BM Urban, amb un 8,8%, Carrefour Express, amb un 8,5%, i Alimerka, que és el supermercat amb els preus menys incrementats amb un 8,4%.

Els aliments que seran més cars aquest any seran el besuc, les cloïsses i la lluç, superant el seu preu en un 70%. El xai, les ostres i els percebes, que també són productes típics del nadal, han incrementat el seu preu en un 40% en els últims anys. Només el gall dindi i la pularda s’han mantingut en un preu estable al llarg dels últims vuit anys.

Artículo anteriorLa contradictoria ley del «Solo sí es sí»
Artículo siguienteTipos de violencia. ¿Cuáles son y como reconocerlas?