Gabriel Roncero, Pau Ros, Víctor Ruiz, Xavier Sabaté i Noa Ruiz

Molts joves a Catalunya somien a tenir la seva pròpia llar, però, es troben amb un panorama descoratjador. El treball escasseja i no està ben pagat. Segons l’enquesta de població activa de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), més de tres de cada deu joves no tenen feina i, els que en tenen, guanyen menys que la mitjana anual (28.000 €). Per això, molts es veuen obligats a continuar vivint amb els seus pares o a compartir pis amb altres persones. Aquesta situació mostra les injustícies que sofreixen els joves, especialment les dones, on el salari mitjà anual és 6.000 € més baix que en el cas dels homes.

Niu d’Imatges de la Joventut (Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya)

L’emancipació juvenil a Catalunya s’ha convertit en una utopia per a la majoria dels joves, que veuen com els preus dels habitatges de lloguer es disparen any rere any. Segons les dades oficials de la Secretaria d’Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat de Catalunya, en els últims 22 anys, el cost del lloguer ha augmentat molt més que els salaris. Això fa que els joves no puguin pagar un habitatge i hagin de quedar-se a casa dels seus pares. De fet, segons l’estudi “Joves i emancipació a Catalunya i Europa” de Comissions Obreres (CCOO), Catalunya és una de les regions d’Europa on és més difícil emancipar-se, la qual cosa afecta negativament a benestar i desenvolupament personal dels joves. Per això, fan falta mesures urgents i efectives que garanteixin el dret a l’habitatge digne i una vida independent per a la joventut catalana. Molts joves catalans se senten tan sols i perduts que decideixen posar fi a les seves vides.

Niu d’Imatges de la Joventut (Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya)

Molts joves catalans se senten tan sols i perduts que decideixen posar fi a les seves vides. El suïcidi és la principal causa de mort entre els joves a Catalunya, i també una de les més silenciades. L’any 2022, segons les dades de l’Idescat, 614 persones es van suïcidar a Catalunya, i gairebé una de cada quatre tenia menys de 30 anys. Aquesta trista realitat va créixer un 5% respecte a 2021, i ens mostra el dolor d’una generació que no té oportunitats ni esperança. La falta de diners, de feina, de casa i d’ajuda psicològica els empenya en una sortida tràgica. El suïcidi és un problema greu que afecta moltes persones i famílies, i que necessita més atenció, prevenció i respecte per part de tothom.

Aprèn més sobre l’alarmant situació que viuen els joves a Catalunya amb aquest Newsgames:

Artículo anteriorEspaña obtiene el peor resultado jamás publicado en el informe PISA
Artículo siguienteCinemes de Barcelona: èxit o fracàs?