Fet per Max Bosch Ruiz, Gerard Farré Alcàntara i Pol Farell Silva

L’Església de Sant Romà de Sau al descobert per la sequera. Font: Josep Enric | Flickr

Ens trobem davant una de les sequeres més importants al territori català. Els embassaments han tocat fons i les reserves han arribat a mínims històrics. Ara mateix, segons dades del Gencat, se situen al 18% de la seva capacitat, el mínim històric dels darrers 15 anys i que iguala el registre de la sequera del 2008.

“no es pot descartar cap actuació, ni portar vaixells amb aigua com el 2008”.

Samuel Reyes, director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA)

El passat 2 de novembre Catalunya va entrar en estat de preemergència per sequera. Aquesta era una mesura obligada per intentar evitar una possible entrada en estat d’emergència que suposaria greus conseqüències en el sector econòmic. El pla significa endurir restriccions en l’àrea metropolitana de Barcelona i part de Girona i reduir el volum màxim del consum de l’aigua per habitant a 210 litres, incloent-hi activitats comercials i econòmiques.

Les mesures, anunciades pel conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, s’han activat després de registrar un moment crític degut a una disminució de les pluges que ja dura 36 mesos. A causa d’això, els embassaments de Catalunya es troben actualment a un 18% de la seva capacitat. Aquest mapa fa un recorregut a través dels 9 embassaments més importants del territori català i repassa la seva capacitat i evolució al llarg d’aquest segle. Recull les dades de l’any 2000, del 2010 i de l’actualitat, repassant-ne el volum d’aigua i el percentatge respecte de la capacitat total.

Artículo anteriorUn recorregut per les grans batalles de Catalunya
Artículo siguienteUn Haaland de rècord