Autor: Jacques Rigaud

Guillem Amargant, Josep Bort, Àlex Calatrava

Des de l’època de l’imperi romà fins a la Guerra Civil Espanyola, Catalunya ha viscut nombroses batalles que han definit la nostra història. Jaume Guardiola és net d’un soldat republicà durant la Guerra Civil que va morir a la Batalla de l’Ebre de 1938. El seu interès per trobar informació del seu avi el va portar a estudiar arqueologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva primera expedició va ser a les terres de l’Ebre, a la recerca de restes d’una de les batalles més importants de la història recent de Catalunya. A partir d’aquí, en Jaume es va interessar per les grans batalles que s’han lliurat en terres catalanes al llarg de la història, i ara segium el seu recorregut per Catalunya en cerca de restes arqueològiques.

Batalla de l’Ebre (1938)

Va ser una de les més importants batalles de la Guerra Civil espanyola (1936-1939). A Poble Vell de Corbera de l’Ebre es troben restes de carrers i cases destruïdes pels bombardeigs. També entre els barrancs de Vilalba dels Arcs, es pot veure una línia de 700 metres de trinxera del bàndol republicà. Fins a 19 localitzacions i cinc Centres d’Interpretació es troben inclosos als Espais de la Batalla de l’Ebre.

Autor: Viatger

Setge de Barcelona (1714)

Barcelona va viure l’11 de setembre de 1714 una de les principals batalles de la seva història que posaria fi a aquesta guerra amb la conquesta borbònica de la totalitat dels territoris catalans. Tropes borbòniques i carlistes s’enfrontaren en un combat marcat per la desigualtat de forces: 40.000 soldats favorables a Lluís XIV llençaven una ofensiva a Catalunya, on les tropes favorables a l’Arxiduc austríac intentaven resistir sense gaires suports. En aquest context, fou qüestió d’hores que els partidaris del monarca borbó s’imposessin per la força i assolissin el control total del territori, convertint així a Felip V en nou rei. Al mercat del Born es troben restes de la batalla.

Setge de Cardona (1713)

El setge de Cardona té lloc l’octubre de 1713, i va enfrontar les tropes borbòniques contra les tropes catalanes. La matinada del 31 d’octubre, al municipi del Bages va tenir lloc un setge per part de les tropes borbòniques que va durar 34 dies i que va involucrar 15.000 soldats de diferents nacionalitats. La fortalesa de Cardona, però, va resultar invencible. El castell és el punt més característic del municipi del Bages. 

Batalla Illarda (49 a.C.)

La Batalla d’Illarda fou un esdeveniment bèl·lic important a la província lleidatana que va tenir lloc durant la segona guerra civil romana entre els dos exèrcits romans enfrontats. L’ambició d’ambdós bàndols, el de Pompeu i el de Juli Cèsar d’aconseguir més territoris va provocar aquest enfrontament a Catalunya per tal de conquerir un emplaçament important a la Península Ibèrica. Guardiola visitarà el jaciment del Serrat dels Espinyers, on s’hi han trobat algunes restes romàniques.

Artículo anteriorArranca la nueva edición de Operación Triunfo
Artículo siguienteL’evolució dels principals embassaments de Catalunya al segle XXI