Dr. Anna Shaw and Carrie Chapman Catt, fundadores de League of Women Voters, liderant la marxa pel dret al sufragi femení, el 1915 Nova York. AP
El dia 23 d’octubre de 1915, desenes de milers de novaiorquesos vestits de blanc van marxar per la Cinquena Avinguda, realitzant una ruta que iniciava des de la plaça de Washington fins al carrer 59. La vestimenta de la marxa era de color blanc, per tal, de transmetre el missatge que les dones podien “netejar” als “dirty politics” , és a dir, als polítics corruptes, mentre empunyaven pancartes de color groc amb declaracions com “A vote for suffrage is a vote for justice” i “You trust us with the children; trust us with the vote”.
The Library Of Congress
L’esdeveniment va resultar un punt d’inflexió en el dret al sufragi femení, i la convocatòria més gran fins al moment, ja que va arreplegar entre 25.000 i 60.000 participants de totes les edats i gèneres que es van unir per donar suport a una mateixa causa segons la New-York Historical Society. La mateixa marxa buscava trencar amb les convencions socials i els estereotips de gènere que col·locaven les dones a la llar i la vida domèstica, mentre els homes s’ocupaven dels assumptes públics. I desmentien l’afirmació que aquestes eren massa fràgils per participar en la política masculina empoderant-les.
Vídeo de la marxa de les sufragistes a Nova York, de Bridgeman Images
Tot i l’èxit de la convocatòria, els resultats del referèndum que es va produir dues setmanes després relatiu al sufragi femení a l’estat de Nova York, van concloure amb un resultat desfavorable i perjudicial per a les dones. Els partidaris del referèndum es van veure derrotats amb la pèrdua de la causa; 238.098 vots a favor contra 320.843 que van votar en contra. No seria fins a l’any 1920, que algunes dones podrien fer cua per votar, després de l’aprovació de la 19a Esmenta de la Constitució, on es ratificava «El dret dels ciutadans dels Estats Units a votar no serà denegat ni coartat pels Estats Units ni per cap Estat per raó de sexe”.
Gràfica del percentatge de dones amb dret a vot als Estats Units
No obstant el progressiu assoliment i ampliació dels drets femenins, la lluita per l’accés de les dones a les urnes no acabaria aquell dia. Ja que la participació d’aquestes en la vida política, continuava esdevenint inferior a la dels homes. L’any 1920 segons la Universitat de Califòrnia, a les eleccions presidencials només el 36% de les dones que podien votar van exercir el seu dret. Tot i que les dones es trobaven en una lluita per aconseguir el vot, no totes podien votar, com era el cas de les dones negres. D’altra banda, a les últimes eleccions de l’any 2020 als Estats Units el total de dones que va exercir el seu dret a vot va ascendir al 68%, tal com ho comunica el Pew Research Center.
El 1915, les dones van protestar pel dret al sufragi femení i en l’actualitat les dones d’arreu del món encara lluiten per assolir els mateixos drets que els homes.