La ciutat murciana, Cartagena, ha patit grans inundacions al llarg de la seva història, però la viscuda el 23 d’octubre de l’any 2000 es considera la més important registrada en el que portem de segle XXI, causant la mort d’una persona.

Font:  Ajuntament de Cartagena

Avui s’acompleixen 23 anys d’una de les inundacions més catastròfiques que ha viscut Cartagena, ciutat de la regió de Múrcia, zona propensa a aquesta mena de fenòmens meteorològics, que va suposar la mort d’una persona.

El dia precedent, el 22 d’octubre, ja s’havien registrat precipitacions relativament moderades a la comunitat murciana, però l’endemà va ser quan es van produir les precipitacions més importants, especialment a Cartagena. La Rambla cartaginesa de Benipila va desbordar-se, inundant una extensa zona de la ciutat situada al voltant de l’estadi de futbol Cartagonova. Nombroses conseqüències econòmiques i les ja esmentades morts  van derivar-se de la catàstrofe climàtica que avui compleix anys.

Quines van ser les conseqüències de la catàstrofe?

Degut a l’inundació que va patir la ciutat, Cartagena va quedar totalment incomunicada durant tot un dia, ja que amb el nivell d’aigua que hi havia, la circulació tan de vehicles com de persones per entrar i sortir de la ciutat era pràcticament impossible. 

Algunes d’aquestes conseqüències més notables van ser les inundacions de carrers de diversos barris, especialment la barriada de la Conciliació.  L’aigua no va quedar als carrers sinó que nombroses cases van també inundar-se. L’aigua va aconseguir entrar als habitatges d’algunes famílies, sobretot les que vivien a la zona de la Rambla Ramonette. La pluja també va aconseguir arribar fins als terrenys del pla parcial de la Rambla Benipla, les golfes dels camps de l’estadi de futbol Cartagonova, l’escola Sant Vicente de Paul i el centre comercial. 

Malgrat els danys materials i les conseqüències econòmiques són innegables, la vertadera catàstrofe va ser la mort d’una persona: el seu vehicle, amb ella a dins, va ser arrossegat pel torrent d’aigua, llot i pedres de l’esmentada rambla.

Font: Archivo Municipal de Cartagena / TeleCartagena

Cartagena, zona històrica d’inundacions i avingudes

Múrcia,  i en particular una de les seves ciutats més importants, Cartagena, ha estat una zona històricament propensa a les inundacions. És un fenomen registrat amb certa regularitat des de fa segles. Al segle XX es van registrar 14 avingudes i, només en el que portem de segle XXI, s’han registrat 6 inundacions.

Segons un estudi realitzat per la Universitat de Múrcia, el motiu pel qual es repeteix sovint aquest fenomen meteorològic és exclusivament climàtic. Al sud-oest d’Espanya és comú observar pluges torrencials esporàdiques, amb una elevada intensitat de precipitacions horàries. Al cas murcià se li sumen altres factors que agreugen les conseqüències d’aquestes aiguades. Per exemple, el tipus de sòl del territori, que dificulta el drenatge de l’aigua. La tardor és l’època de l’any on més precipitacions d’aquest tipus es produeixen, essent l’estació durant la qual existeixen més riscos de catàstrofe natural.

A continuació us deixem una infografia perquè pugueu apreciar l’evolució de les inundacions a l’àrea murciana de Cartagena al llarg del segle XX i XXI:

Infografia realitzada a partir d’informacions extretes de: Las áreas históricas de inundación en Cartagena: problemas de drenaje y actuaciones; Conesa García, C y García García, E; Universidad de Murcia. Inundaciones en la región de Murcia en los inicios del siglo XXI; Castejón Porcel, G y Romero Díaz, A; Universidad de Murcia

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Artículo anteriorLa marxa de protesta pel dret al sufragi femení a Nova York celebra 108 anys
Artículo siguienteLa reunión que marca el devenir de España en la II Guerra Mundial