Víctor Ruiz, Pau Ros, Xavier Sabaté, Gabriel Roncero i Noa Ruiz
Consulta el Cartell de la II Jornada AJE sobre Divulgació Científica
11:30h I fins aquí la primera part de la Jornada Divulgació Científica que acull avui la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona.
11:03 Comença el torn obert de preguntes del públic als ponents que han intervingut en aquest primer bloc de la jornada.
“Hem estudiat el funcionament de la Terra, però, sabem si podem fer el mateix que fem aquí en un altre lloc? Estem realment sols?”
Carlos Briones, investigador del Centre d’Astrologia
10.44h Arrenca la xerrada “L’astrobiologia: del laboratori a la societat”, a càrrec de Carlos Briones, investigador del Centre d’Astrologia (CSIC-INTA, NASA Astrobiology Program).
“La intel·ligència artificial no inventa res de nou, només vampiritza”.
José María Perceval, exprofessor de la Universitat Autònoma de Barcelona
10:22h Comença la ponència de José María Perceval, exprofessor de la Universitat Autònoma de Barcelona, que assisteix a la Jornada per parlar sobre les utopies i distopies de la Intel·ligència Artificial en els estudis de ciències socials.
10:16h Alonso aprofita per enviar un missatge als estudiants que es troben a la sala “Sou els comunicadors del futur i, per tant, teniu la responsabilitat de contrastar i verificar tot allò que us trobeu a les xarxes socials”.
“Abans de compartir un contingut és important contrastar-lo i veure si és verídic”
Nadia Alonso López, investigadora sobre la plataforma Tik Tok
10:02h És el torn de Nadia Alonso López, professora de la Universitat Politècnica de València i investigadora sobre la plataforma Tik Tok, que posa sobre la taula dades sobre aquesta xarxa social, el seu impacte entre la població i els diferents usos que pot tenir.
“Vaig començar a comunicar perquè volia tenir la meva pròpia veu sobre alguns temes. Si tu no ho expliques, ho faran per tu i, potser, ho explicaran malament”.
Miguel Ángel Cajiga, divulgador cultural i científic
09:40h Es dona inici a la primera ponència de la Jornada, de la mà Miguel Ángel Cajiga, El barroquista, divulgador cultural i científic. “El problema comença quan vinc a parlar de cultura en una jornada sobre divulgació científica, demostra que el problema és molt gran”, ha apuntat.
09:35h Iria da Cunha: “És molt important acollir aquest tipus de jornades a les universitats, ja que fomenten l’esperit crític dels estudiants i donen el pes que mereix la divulgació científica”.
09:30h Yolanda Peña ha donat a conèixer l’activitat de l’Academia Joven de España, una entitat que va néixer fa cinc anys i que es dedica a la promoció de la ciència entre les persones joves.
09:25h Enric Marín i Otto remarca que “Un dels problemes més grans que té la societat és el divorci entre la ciència i la societat”.
09:20h Comença la jornada amb la intervenció d’Enric Marín i Otto, degà de la Facultat de Comunicació, UAB; Yolanda Peña Cervantes, vicerectora adjunta de Divulgació Científica, UNED; i Iria da Cunha, professora contractada Doctora UNED i Acadèmica de Número AJE.