De izquierda a derecha: Carlos Briones, Nadia Alonso, Núria Simelio, Jose María Perceval y Miguel Ángel Cajigal

La Segona Jornada sobre Divulgació Científica, celebrada a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha deixat diverses declaracions dels ponents convidats a la primera taula sobre els nous models de comunicació científica. L’acte ha sigut organitzat per la UNED i l’Academia Jove d’Espanya–amb Iria Da Cunya com a representant– i moderat per la Núria Simelio, coordinadora del grau en Periodisme. D’entre totes les declaracions, es troben punts claus i opinions en comú entre els quatre experts a l’hora de parlar sobre els diferents temes argumentats.

Miguel Ángel Cajigal, anomenat també “El Barroquista”, en la seva reflexió sobre la divulgació i comunicació cultural, on ha presentat Viajes y nuevas plataformas: experiencias en la divulgación de la historia del arte, ha destacat com “actualmente, seguimos en redes sociales al que parece que sabe, no a aquel que sabe realmente”, i ho relaciona amb els nous models de comunicació, assenyalant  que “hay que tener en cuenta el rigor metodológico, aunque suene como algo difícil de conseguir”. 

Una de les xarxes on es troben algunes personalitats expertes d’assumptes d’interès generals es troben a TikTok, aplicació xinesa que ha revolucionat el món de les xarxes des del 2018. Nadia Alonso López, professora del departament de Comunicació Audiovisual de la Universitat Politècnica de València, ha presentat la seva preocupació “por contrastar o saber quién ha hecho o dicho esa información, relacionada amb el rigor que ha comentat “El Barroquista”, així com ha conclòs la seva intervenció dient que “hay que desarrollar nuestro pensamiento crítico”.

Al mateix temps, aquestes xarxes estan revolucionant el panorama comunicatiu, alhora que integren la intel·ligència artificial a les redaccions. Com ha mencionat José María Perceval, investigador en Ciències de la Comunicació, “seran tiempos interesantes y emocionantes para las nuevos comunicadores”. Tanmateix, Perceval no considera la IA és una intel·ligència, sino que “vampiriza y construye. Vive de la sangre de otros”, però alhora considera que com va predir el mencionat per Perceval, Gordon E. Moore – en altres paraules – la IA s’intensificaria cada any més. Ha llamado la atención

“(La IA)vampiriza y construye. Vive de la sangre de otros”

Jose María Perceval

En últim lloc, Carlos Briones, investigador del Centre d’Astrobiologia, encara que s’ha centrat més en l’àmbit purament científic, ha posat en comú la cultura de “El Barroquista”, destacant que “Cuanta más cultura científica transmitimos a la sociedad, más podremos combatir los bulos y la pseudociencia. A més, en relació amb una reflexió del mateix “Barroquista”, on expressa que “los que trabajamos en el sector cultural tenemos una deuda con la sociedad, donde hay mucho por hacer, cubrir, y sobre todo, por contar”, Briones ha contestat, referint-se a una pregunta formulada al debat final, que “hay que comunicar las cosas importantes y hacerlas atractivas, lo demás suele quedar en anécdota. 

Algunes dades que has de saber sobre els ponents de la II Jornada AJE sobre Divulgació Científica en aquest Genially.

Artículo anteriorLa ciència i la comunicació s’uneixen per visibilitzar la divulgació científica
Artículo siguienteEduardo Sáenz de Cabezón: «Els científics i els periodistes hem d’anar de la mà»