Foto: Wunderlich, Otto

L’Europa actual viu en constant preocupació per l’auge dels governs d’ultradreta. Tal dia com avui, fa 83 anys, les idees que ara amenacen amb renéixer van protagonitzar una trobada que va estar a punt de canviar la història.

Hitler i Franco es van reunir un 23 d’Octubre de 1940 a l’estació de tren de la localitat francesa d’Hendaia. La conferència es va dur a terme amb la finalitat de pactar una entrada d’Espanya a la Segona Guerra Mundial. Les intencions del dictador alemany implicaven la participació del país espanyol a la guerra per poder vèncer Gran Bretanya i així ocupar el territori de Gibraltar. La trobada, que finalment va concloure amb una negativa del cap espanyol a participar directament al conflicte, podria haver canviat el desenllaç final de la disputa més important de la història recent.

Vídeo: Alex Colecolo

Adolf Hitler va arribar acompanyat de Joachim von Ribbentrop, responsable d’assumptes exteriors alemany, en un tren anomenat Erika que va estacionar a les 15:20 hores. Per la seva banda, Francisco Franco va fer acte de presència juntament amb Ramón Serrano Sunyer, ministre d’Exteriors espanyol, vuit minuts més tad de l’hora prevista, fet que provocà una certa impaciència en les autoritats germàniques. Després de les respectives presentacions va iniciar-se la reunió al vagó de Hitler amb la col·laboració de dos intèrprets i els respectius responsables d’exteriors.

Franco no era massa partidari de la implicació espanyola en un altre conflicte. Feia tan sols un any que havia finalitzat la guerra civil i la situació econòmica, moral i militar del país no era massa engrescadora. Tot i això, les potències de l’Eix havien ajudat l’exèrcit dels colpistes a fer-se amb la victòria i, d’alguna manera, existia un cert compromís amb el Fürer. D’aquesta manera, quan el líder alemany va proposar a Franco una aliança per a expulsar els britànics de Gibraltar, aquest va començar a demanar coses a canvi entre les quals estaven l’entrega de Gibraltar o del territori marroquí ocupat pels francesos.

Com seria el món actual si Espanya s’hagués unit a les potències de l’Eix? Qui hagués guanyat la guerra? Mai ho sabrem. Potser les idees dels dictadors s’haguessin escampat per tota Europa, o potser l’arribada dels Estats Units hauria tornat a ser decisiva. Més enllà d’això, 83 anys després d’aquella reunió, sembla que la ideologia que promulgaven els dos caps europeus segueix creixent i amenaça amb tornar.

Artículo anterior22 anys de la revolució musical de l’iPod
Artículo siguiente83è aniversari de la trobada entre Adolf Hitler i Francisco Franco a Hendaia