XII Jornada de Comunicació i Aventura: Camins i Fronteres

Ferran Reig, Gerard Riera, Tania Simioni, Ariadna Subiñà i Jordi Vernet

L’acte s’ha dut a terme a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB i ha comptat amb la presència d’alguns noms destacats com Martín Caparrós o Iñaki Gabilondo, guardonat amb el Premi Ítaca 2023

Tunísia i Grècia inspiren dues iniciatives periodístiques

La ‘XII Jornada de Viatges, Comunicació i Aventura: Camins i Fronteres’ és una font d’inspiració per a molts estudiants del Grau de Periodisme de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB. En aquest context, Adrián Roque i Giola Tondo, alumnes del Màster de Periodisme de Viatges de la UAB, han presentat els seus projectes periodístics, basats en històries internacionals, que han captivat l’atenció dels centenars de futurs periodistes.

Iñaki Gabilondo ha rebut el Premi Ítaca 2023 en la ‘XII Jornada de Viatges, Comunicació i Aventura: Camins i Fronteres’ de la UAB.

El periodista i presentador de ràdio Iñaki Gabilondo ha rebut el guardó en reconeixement a la seva contribució excepcional al periodisme i la seva capacitat per inspirar i educar a través de la comunicació. Aquest premi, però, no només reconeix els èxits individuals de Gabilondo, sinó que també destaca la importància de la comunicació i l’educació en la societat contemporània. 

En el seu discurs previ, Gabilondo ha volgut transmetre optimisme a l’alumnat de periodisme. “El periodisme durarà perquè la societat necessita aquest ofici. Avui en dia hi ha 8.000 joves creant projectes molt interessants propis, s’estàn contractant a ells mateixos. Ja no depeneu dels vells contractadors per tenir treball”, ha expressat.

També s’ha referit a la nova societat de la informació que s’ha creat com a conseqüència de l’auge de les xarxes socials. “S’ha de saber viure en el nou univers periodístic. Cada dia es rep inundacions d’informació, i s’ha de saber trobar el jaciments d’aigua potable”, ha exposat Gabilondo.

Infografia d’elaboració propia amb Canva.

La jornada s’ha celebrat el 4 de decembre del 2023 a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquesta iniciativa ha estat impulsada pel Gabinet de Comunicació i Educació de la UAB i el Màster en Periodisme de Viatges, amb el suport de la Fundació Autònoma Solidària (FAS).

Altres ponents que han estat presents a la Jornada són el Xavier Aldekoa, la Txell Feixas, el Gerard Quintana, la Gemma Ventura, la Marina Romero i el Martín Caparrós.

La crònica

El dilluns dia 4 de desembre, L’Aula Magna de la Facultat de periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona ha estat el lloc de celebració de la XII Jornada de Viatges, Comunicació i Aventura: Camins i Fronteres’. 

L’acte organitzat pel professor i màxim responsable del grau de periodisme de la Universitat Autònoma ha estat una perfecta convergència entre les veus més experimentades dins el món de la comunicació, les noves visions dels alumnes i projectes trencadors relacionats amb els viatges.

Les xerrades de personalitats com  Martín Caparrós, Xavier Aldekoa, Txell Freixas, Gerard Quintana, Gemma Ventura, Marina Romero i l’exposició de propostes periodístiques d’alumnat del màster de periodisme de viatges de la UAB han ocupat bona part de l’acte que ha estat coronat amb l’entrega del Premi d’Ítaca a l’il·lustre Iñaki Gabilondo per la seva trajectòria.

La mestra i periodista Gemma Ventura i el cantant del famós grup de música catalana Sopa de Cabra, Gerard Quintana, han protagonitzat la segona part de la ponència. En ella han fet una breu reflexió sobre la trajectòria del cantant, que abans de començar la seva carrera com a artista i cantautor va ser estudiant de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona durant dos anys. 

Quintana va optar per estudiar Periodisme perquè li agradava escriure. El seu oncle era el propietari d’una gran llibreria i des de ben petit li va contagiar un gran amor per la literatura i l’art d’escriure. Ha explicat que, un cop va començar la carrera de periodisme, li va costar conciliar les seves ambicions artístiques i literàries amb el contingut i l’essència del que aprenia a l’aula. Al cap de dos cursos va abandonar la universitat per iniciar uns altres estudis a l’Institut del teatre. En aquella època el grup musical Sopa de Cabra encara era un projecte incipient que creixia a poc a poc. Quintana s’hi va entregar fins al punt que va haver d’abandonar l’Institut del teatre, ja que havia perdut el dret d’avaluar-se a causa de tantes absències. Tot i això, ha reconegut aquella etapa com una de les millors de la seva vida i on va aprendre a deixar la timidesa enrere: “Allà aprens a posar-se objectius per sortir d’un mateix”.

Finalment, la Gemma Ventura i en Gerard Quintana han fet una introspecció sobre les diferències entre el periodisme i la literatura. Segons la Gemma, l’entrevista és un gènere força literari en el qual és necessària una adaptació creativa. Els ponents han acabat reconeixent que entre la subjectivitat de l’art i l’objectivitat del periodisme hi ha més en comú del que ens pensem. 

La part final de la jornada l’han liderat dos periodistes amb una gran trajectòria i un merescut prestigi dins el món de la comunicació. Martín Caparrós i Iñaki Gabilondo han pujat a l’escenari per brindar als alumnes presents a l’Aula Magna una conversa en la qual intercanviaven opinions de forma distesa sobre el passat, el present i el futur de l’ofici convidant a la reflexió a les noves generacions que prendran el relleu.

“No os habéis equivocado de profesión” ha declarat Gabilondo, provocant la rialla del públic i del seu col·lega Caparrós. Després d’un inici de discurs en el que ambdós han recordat les reaccions dels seus coneguts i familiars quan els van dir que volien ser periodistes han obert un camí d’esperança de la professió.

“Ahora es el mejor momento para hacer periodismo pero el peor para serlo” ha estat la frase estrella de les seves intervencions. Caparrós ha pres el fil d’aquesta idea proposada per Gabilondo senyalant que el que està en crisis és el model i les empreses, no pas el periodisme. Han conclós la ponència desitjant sort als alumnes que han acudit d’oients i demanat que fóssin bassals d’aigua potable en un panorama inundat amb informació enganyosa.

L’últim acte del dia ha consistit en l’entrega per part de Rosa Maria Calaf, darrera guanyadora del guardó, del Premi Ítaca al reconegut periodista Iñaki Gabilondo qui l’ha acceptat honrat davant dels flaixos de les càmeres de platea.

Rosa maria calaf: «Iñaki ha distribuido criterio y nos ha enseñado sentido crítico«

Cobertura en directe de l’acte

Artículo anteriorGaleria d’imatges de la XII Jornada de Viatges, Comunicació i Aventura
Artículo siguienteLa jornada en 10 tweets