Cinemes de Barcelona: èxit o fracàs?

Emma Romero, Enric Rovira, Iris Risch, Maria Sicilia i Marc Vidal

Fem un recorregut pels cinemes de Barcelona, la seva història i les perspectives de futur

A poc a poc, les sales de cinema de la ciutat de Barcelona han anat desapareixent donant lloc a nous serveis exigits per la gentrificació com supermercats, pisos o oficines. Amb el pas dels anys, els cinemes de Barcelona cada cop són més buits i sembla quasi impossible trobar sales de cinema independents, allunyades de les grans franquícies que dominen el panorama. Resulta sorprenent la situació en què es troba actualment la ciutat, posat que a principis dels anys seixanta, encapçalava els rànquings com la tercera metròpoli amb més cinemes del món. Avui dia, aquells edificis emblemàtics només perduren en la memòria dels més nostàlgics.

Façana actual de l’històric cinema Aribau. Font: Fotografia d’elaboració pròpia.

Les segones parts mai van ser bones

L’any 1997, Reed Hastings, un jove empresari de l’estat de Califòrnia, va pensar a reformular el concepte dels videoclubs. La idea va néixer després d’oblidar-se de retornar el DVD de la pel·lícula Apol·lo 13 que havia llogat a BlockBuster. Aquell dia va inventar el gegant de Netflix. Aquesta empresa que va iniciar com una anècdota divertida va acabar convertint-se en un punt d’inflexió per a la indústria cinematogràfica. Els serveis de streaming combinats amb la pujada dels preus de les entrades van suposar que la gent optés per no anar tant al cinema. Cada dia les sales s’omplien menys, fent que molts cinemes es veiessin obligats a tancar. De fet, els cinemes barcelonins són els més cars de tota la península amb un preu mitjà de 7,62 euros per entrada.

TikTok sobre l’activitat cinematogràfica de joves i adults

Tocant fons: les repercussions de la pandèmia

El cinema Yelmo Comèdia tanca les portes aquest 2024. Font: Fotografia d’elaboració pròpia.

Arran el confinament provocat per la pandèmia de la COVID-19, els cinemes de Barcelona van veure’s obligats a tancar temporalment. En aquest moment, la població no tenia altra opció que acudir a les plataformes de reproducció en línia o bé a la televisió tradicional si volien consumir contingut audiovisual. Això va fer que la gran majoria de persones que encara no comptaven amb plataformes de streaming acabessin prenent la decisió de subscriure’s. Tot i que, lentament, van anar obrint-se les restriccions i els locals podien recuperar una certa normalitat, alguns usuaris van trobar en l’internet una gran oferta sense sortir de casa. El que per a uns va suposar una injecció d’ingressos i xifres de subscriptors molt bones, per a les sales de cinema va significar una sentència de la qual molts no van saber-ne sortir indemnes.

Mapa dels cinemes oberts i tancats a la ciutat de Barcelona. Font: Contingut interactiu d’elaboració pròpia.

L’spin off: reinventar-se o morir

La clau per salvar els cinemes de Barcelona està a reinventar-se i no tancar-se les portes a noves propostes i oportunitats. Un clar exemple de remuntada són els Cinemes Texas del barri de Gràcia. Arran la pandèmia, el seu propietari va haver d’abaixar les persianes, però només tres anys més tard s’han reconvertit en l’Espai Texas; un espai cultural on, a més de projectar pel·lícules, s’hi pot veure teatre, menjar i gaudir d’un munt d’ofertes culturals. Un altre cinema que ha sabut suportar i fer front a tots els reptes ha estat el clàssic Phenomena Experience ubicat a l’Eixample. Aquest cinema estimat i conegut pels més cinèfils, ofereix des de les últimes estrenes fins a reposicions de grans clàssics de la història del cinema.

Infografia d’ofertes cinematogràfiques a la ciutat de Barcelona. Font: Contingut d’elaboració pròpia.

Ara és la teva oportunitat de demostrar com n’ets de cinèfil. La teva sala hauria sobreviscut? Fuig de l’Escape Room i deixa’ns la teva puntuació als comentaris.

Artículo anteriorUna generació en emergència
Artículo siguienteEl Viaje Vikingo por Noruega