Ricky Rubio va anunciar a principis d’any que abandonava la seva carrera a l’NBA per poder seguir recuperant-se dels problemes de salut mental que l’han apartat de les pistes el darrer any. De la mateixa manera que el jugador de bàsquet espanyol, grans esportistes han vist truncada la seva carrera esportiva per distintes problemàtiques relacionades amb addiccions o problemes de salut mental.

Gerard Farré Alcàntara, Max Bosch Ruiz, Aleix Cabré Romero i Pol Farell Silva

La vida de l’esportista d’elit sovint sembla un paradigma de felicitat i benestar. Més encara quan la majoria arriben a l’èxit a una edat bastant prematura. Diners, cotxes de luxe i fama semblen rodejar i complementar biografies exemplars, típiques de pel·lícula. Tot i això, aquests prejudicis no sempre són certs.

La pressió a la que són sotmesos des de molt joves, les males influències o la gran quantitat de diners de la que disposen provoquen que molts esportistes acabin caient en desgràcia i veient truncada la seva carrera professional. Vivint dels excessos o simplement incapaços de suportar les crítiques i la pressió, les addiccions i la salut mental són problemàtiques que acaben perjudicant l’esportista i el seu rendiment.

Al llarg de la història trobem casos d’addiccions a drogues com la cocaïna. Sense anar més lluny, un dels millors futbolistes de tots els temps, Maradona, va veure afectada la seva trajectòria futbolística degut a la seva addicció a aquest tipus de droga. D’altra banda, l’alcohol també afecta i esdevé un greu problema quan és usat en excés i sense control. Un exemple recent el trobem en Johnny Manziel, ex jugador de la NFL, que va patir una forta addicció a l’alcohol.

La salut mental també esdevé un problema greu i bastant recurrent en l’elit de l’esport. La joventut i inexperiència lligades a les crítiques i judicis constants als quals estan sotmesos els esportistes, comporta que la depressió i la inestabilitat emocional siguin un factor a tenir en compte i a vigilar. Recentment tenim el cas del basquetbolista del Masnou, Ricky Rubio, que fa unes setmanes va anunciar la seva retirada de l’NBA per seguir tractant els seus problemes. Sense tirar massa més temps enrere també ens trobem amb el cas de la gimnasta Simone Biles, que durant els Jocs Olímpics de Tokio 2020 també va haver de retirar-se d’algunes disciplines per problemes relacionats amb la pressió i l’espectativa i que impedien que rendís a bon nivell.

Simone Biles. Wikimedia Commons

Tanmateix, a vegades és l’excés de diners el que acaba afectant l’esportista a mode de males inversions o addiccions als jocs. En aquest àmbit trobem casos com el del futbolista Christian Vieri o el del golfista nordamericà John Daily. Un altre tipus de problema recurrent és el del dopatge. El cas de Lance Armstrong, el famós ciclista a qui van acabar imputant els set Tours de França que havia guanyat, és el més conegut.

Tot i això, molts d’aquests esportistes han pogut seguir amb la seva carrera professional exitosa a pesar dels problemes dels que hem parlat. És el cas, per exemple, de Wayne Rooney, futbolista qui tot i tenir un greu problema amb la ludopatia va seguir jugant i actualment és entrenador. També de la pròpia Simone Biles, que ja torna a competir i guanyar després d’uns mesos de recuperació allunyada de l’atenció mediàtica. Malhauradament, d’altres no van poder superar els problemes i van acabar suicidant-se. És el cas de la golfista Erica Blasberg o del jugador de waterpolo esoanyol Jesús Rollán.

Si vols seguir aprenent sobre alguns dels esportistes que han patit algunes de les problemàtiques recentment explicades, ja pots triar el teu camí i jugar per seguir coneixent les històries d’aquests competidors d’elit que no sempre tingueren una vida de color rosa.

Artículo anteriorL’agricultura s’ofega en la sequera
Artículo siguienteViaja en Navidad a través del gusto