Augmenta la preocupació per la proliferació del fentanil a Espanya i per la seva possible relació amb la crisi d’opioides dels Estats Units

La problemàtica relacionada amb la pandèmia d’opioides als Estats Units, ha generat una alerta sobre la possible extensió d’aquest fenomen a altres regions del món, incloent-hi Espanya, on l’increment en el consum de fentanil comença a inquietar. Segons informes de l’Administració per a la Vigilància de Drogues (DEA), aquest tipus d’opiaci sintètic que s’ha convertit en «la droga de moda» del moment, és aproximadament 100 vegades més potent que la morfina i 50 vegades més fort que l’heroïna com a analgèsic.

Malgrat que aquesta substància és utilitzada legalment amb finalitats mèdiques, el seu alt potencial addictiu i els seus efectes han contribuït a la seva circulació il·legal, especialment als Estats Units, on l’elevat consum d’aquesta substància ha provocat un augment significatiu en les morts per sobredosis. Tal com afirma Centros para el Control y Prevención de Enfermedades (CDC), aproximadament 300 persones moren al dia i més de 110.000 a l’any, de les quals, dos terços d’aquestes morts estan relacionades amb els opioides sintètics.

Com ajudar a una persona amb sobredosi d’opioides?

Aquest fenomen es veu agreujat pel fet que laboratoris clandestins vinculats al tràfic de drogues, han començat a barrejar fentanil amb altres substàncies com la heroïna o la cocaïna. Aquesta barreja de substàncies esdevé en una perillosa droga que produeix una eufòria extrema, augmentant així la possibilitat de morir per sobredosi. Cal tenir present que el fentanil és un opiaci altament mortal, tot i que es consumeixi petites quantitats. Tant és així, que segons fonts policials estatunidenques, després de la pandèmia, els traficants van començar a incrementar l’oferta de fentanil al mercat, degut a que el cost de producció és més baix que el d’altres drogues com la cocaïna. Aquest fenomen va provocar que molts clients habituals o esporàdics d’aquesta droga pura fossin enganyats pels càrtels, consumint una barreja de fentanil amb cocaïna, que els hi va conduir a una forta addicció o en el pitjor dels casos, a la mort per sobredosi.

L’origen de l’epidèmia del fentanil als Estats Units

Els orígens del fentanil es remunten als anys seixanta, on aquesta substància va ser creada per a servir d’analgèsic durant operacions, rehabilitacions i cures. Avui dia, tot i que la seva comercialització de forma il·legal s’ha multiplicat de forma exponencial durant les últimes dues dècades, segueix sent una substància d’ús sanitari.

L’any 2006 hi va haver una primera onada a Chicago de distribució il·legal de fentanil, per culpa del químic Ricardo Valdez-Torres El Cerebro. Abans de ser detingut, va enviar als Estats Units 10 quilograms, que van servir perquè molts habitants en consumissin. Gairebé una dècada després, l’any 2014, va arribar una segona onada de fentanil que ja va ser definitiva per assentar-se com a droga habitual al país americà. Més endavant, durant la pandèmia, l’Institut Nacional d’Abús de Drogues va registrar gairebé 92000 morts per fentanil. A partir d’aquest moment, les xifres no han parat d’augmentar, fins arribar al punt de gran epidèmia al què es troba ara Estats Units.

Una de les causes de l’expansió de la droga és la forta addicció que genera el fentanil, que ha provocat que després de fer-ne ús legal, molts pacients hagin anat al mercat negre a obtenir-ne més, arribant a un punt de drogoaddicció sense retorn. Una altra causa de l’increment del consum d’aquest tipus d’opioide, és el seu baix cost de producció. Els traficants s’aprofiten d’aquest factor per fabricar-ne en massa, independentment del perill que pugui ocasionar.

Tot seguit, hi ha adjunt un vídeo que retracta la realitat del barri de Filadèlfia amb escenes del dia a dia de l’epicentre de la crisi d’opioides als Estats Units.

L’arribada del fentanil a Espanya

En el cas d’Espanya, malgrat la percepció reduïda del problema, el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) ha alertat sobre un increment de la circulació de fentanil per part de grups narcotraficants, amb Barcelona com a epicentre d’aquesta xarxa de tràfic il·legal.

Tot i que l’ús i abús d’opiacis a Espanya està lluny de convertir-se en una epidèmia com la d’Estats Units, és important tenir en compte que el consum d’aquest tipus de substàncies tan addictives ha experimentat un creixement en els últims anys. Les estadístiques del Ministeri de Sanitat mostren que el consum global diari ha augmentat més del 54% en l’última dècada, situant a Espanya en el tercer país que més opioides consumeix, seguit dels Estats Units i Alemanya.

Malgrat les mesures preses pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut el 2021 per millorar i regular l’ús del fentanil, les dades de la Pla Nacional sobre Drogues mostren un augment significatiu en el consum esporàdic d’aquesta substància, passant d’un 1,9% el 2018 a un 14% el 2022.

Aquestes dades preocupen especialment a les autoritats pel fet que podrien fer augmentar les xifres de mortalitat entre les persones drogodependents. Segons els informes anuals de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i la Subdirecció General de Drogodependències del Departament de Salut, amb la col·laboració de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses del Departament de Justícia, prop de 200 persones moren cada any a Catalunya per sobredosis de drogues. La principal causa d’aquest fenomen és la barreja de drogues, sent la cocaïna i els opiacis les més mortals.

Maria Sardà, terapeuta professional, ha conviscut amb l’addicció d’un familiar quan era menor d’edat, una situació que ha marcat la seva trajectòria per ajudar aquelles persones que viuen una història similar, i per acabar amb el tabú de l’alcoholisme i la drogoaddicció. La Maria afirma que «el nombre d’addictes que es poden curar són el 100%, però només si ells volen. I els que no ho fan? Acaben sols i amagats, més tolerants i més dependents».

Reunió de persones a la Plaça Joan Coromines de Barcelona, una de les zones més freqüentades per persones amb drogodependència.

Com bé s’ha comentat anteriorment, segons dades publicades pel CNI, Barcelona és una de les ciutats on s’ha presenciat l’arribada del fentanil.

En un vídeo publicat a YouTube, Joaco Santos recorre el barri del Raval (zona amb gran presència de drogues) amb la seva càmera per tal de recollir més informació sobre l’epidèmia dels opioides i mostrar la situació de persones afectades pel consum de drogues.

Dit això i deixant de banda el sensacionalisme, és important recalcar que la situació a Espanya no és ni crítica ni extrema. És cert que l’epidèmia del fentanil suposa un gran risc, amb importants implicacions a nivell social i que cal mantenir-se prudent, però tal com assegura l’organització Energy Control (nascuda a Barcelona) en aquest precís moment, no hi ha indicis que mostrin que l’increment de fentanil a Espanya pugui desencadenar en una gran crisi amb conseqüències tan devastadores com les que s’han vist als Estats Units. De totes formes, aquesta problemàtica sorgida a l’estat espanyol, planteja un repte de salut pública que les autoritats hauran de gestionar de manera efectiva i amb les alarmes sempre posades.

Finalment, us adjuntem un parell de newsgames, que combinen informació i entreteniment, per tal que poseu a prova els vostres coneixements sobre el tema en qüestió.

Artículo anteriorCerca de 1.150 personas fallecieron en accidentes de tráfico durante 2023
Artículo siguienteLos pellets invaden las costas gallegas