Aula Magna plena durant la jornada
Aula Magna de la Facultat de Comunicació de la UAB plena durant la jornada
Guillem Amargant, Pau Bombardó, Josep Bort i Àlex Calatrava

El periodista basc Iñaki Gabilondo ha estat guardonat amb el Premi Ítaca 2023 durant la XII Jornada de Viatges, Comunicació i Aventura. L’acte ha tingut lloc aquest dilluns a l’aula magna de la Facultat de Comunicació de la UAB i ha comptat amb diverses conferències. Alguns reputats periodistes com Martín Caparrós, Gemma Ventura o cantants com Gerard Quintana han completat la programació de la jornada organitzada pel Gabinet de Comunicació i Educació de la UAB.

Un programa divers

La segona part de l’acte s’ha desenvolupat entre les dotze i les tres del migdia i s’ha dividit en blocs de diferents durades. Tanmateix, l’acumulació de retards de les anteriors ponències han provocat l’alteració en l’ordre temporal d’algunes de les xerrades programades. De fet, la xerrada «Fronteras: otras narrativas, otros proyectos«, a càrrec de la Fundació Autònoma Solidària, s’ha iniciat mitja hora més tard del previst. Tot seguit, dos estudiants del Màster en Periodisme de Viatges, Adrián Roque i Gioia Tondo, han exposat els projectes elaborats pels seus respectius grups: Ellas tejen Túnez i Who is helping us?.

Ja en el marc de les ponències programades en horari habitual, la periodista Gemma Ventura ha entrevistat el cantant Gerard Quintana, també ex-estudiant de periodisme. Tot seguit, han agafat el relleu Martín Caparrós i Iñaki Gabilondo, els quals han conversat sobre les perspectives de passat, present i futur del periodisme. Finalment, Rosa Maria Calaf, en vigent possessió del Premi Ítaca 2022, ha entregat el guardó d’enguany al seu successor: Iñaki Gabilondo. A continuació, es presenten els diversos conferenciants que han actuat durant la segona part de la jornada:

Iñaki Gabilondo, Premi Ítaca 2023

Al final de la jornada, s’ha fet entrega del Premi Ítaca 2023 al reputat periodista Iñaki Gabilondo, en reconeixement a la seva dilatada trajectòria periodística. Gabilondo és el setè guardonat amb aquest premi, i Rosa Maria Calaf ha estat l’encarregada de fer-ne l’entrega entre una gran ovació del públic assistent, agraint-li la seva dedicació i compromís envers el periodisme. A continuació es mostra el vídeo del moment:

Poden consultar tots els documents fotogràfics de la jornada a la galeria fotogràfica habilitada, fent clic aquí.

Gabinet de Comunicació i Educació de la UAB

Com ja és habitual, aquesta jornada ha estat organitzada pel Gabinet de Comunicació i Educació de la UAB. Aquest és un «grup consolidat i especialitzat en la investigació i divulgació científica», pertanyent al Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la UAB. Creat l’any 1994 amb l’objectiu de «potenciar la investigació en un camp de confluencia entre la comunicació i l’educació«, està actualment dirigit per Santiago Tejedor. Així doncs, segons s’apunta a la seva pàgina web, les àrees d’investigació comprenen «la televisió educativa, l’educació en mitjans, el desenvolupament i gestió de projectes educatius, els multimedia educatius i l’alfabitització cinematogràfica«. A continuació es mostra un vídeo que presenta breument les seves funcions:

Cobertura en directe

Tot seguit, es pot consultar la cobertura en directe minut a minut de la jornada entre les dotze i les tres del migdia, d’acord amb la programació establerta:

Creus que ja ho saps tot sobre el que s’ha parlat a la jornada? Posa’t a prova amb el nostre quiz!

També han reaccionat a la jornada a través de Twitter alguns dels conferenciants, així com els organitzadors i assistents a l’acte. Aquest ha estat el cas de Txell Feixas, que ha participat a la primera part de la jornada:

Consulta com han estat les reaccions a la jornada amb 10 tweets!

Enllaços relacionats

Artículo anteriorUganda, la pròxima expedició
Artículo siguienteXII Jornada de Comunicación, Viajes y Aventura